Vse o doulah

Dandanes je že skoraj vsak vsaj enkrat slišal za besedo doula. Vendar pa je v javnosti večkrat zaslediti zmedenost ali napačne informacije, kaj doula sploh je in kaj spada v obseg njenega dela, zato lahko tukaj najdete točne odgovore na najpogostejša vprašanja o doulah.

Leilani Rogers

Doula je izkušena obporodna strokovnjakinja, ki parom nudi podporo v času nosečnosti, med porodom in v zgodnjem poporodnem obdobju. Izučena je za nudenje kontinuirane in individualizirane oskrbe. Večina doul začuti željo po delu s pari, ko same postanejo mame in spoznajo, kako naporen je proces prehoda v starševstvo, nekatere pa se za to pot odločijo že prej. Ker doulo pri delu usmerjajo lastne izkušnje in zanimanja, svoje delo praviloma opravlja srčno in predano. Svoje delo dojema kot svoje poslanstvo, zato vanj vlaga celo sebe.

Krista Evans Photography

Doula rojevajoči par podpira in neguje po svojih najboljših zmožnostih. Prisotna je ves čas poroda in paru pomaga skozi porod ne glede na njune odločitve ter način poroda. Njeno delo je nenadomestljivo, hkrati pa tudi ona ne more nadomestiti partnerja ali drugih zdravstvenih delavcev. Dandanes so rojevajoče ženske med porodom zelo ranljive zaradi rutine v porodnišnicah, visoke ravni intervencij, nepoznanega osebja, pomanjkanja zasebnosti in drugih stresnih okoliščin. Taki pogoji na porod ter na samozavest bodočih mamic vplivajo negativno. Posledično so rezultati porodov slabši, hkrati pa se pari težje znajdejo kot starši, odstotek dojenja se zniža in več je poporodne depresije. Poklic doule se je razvil kot odgovor na izzive modernega porodništva, saj zmore izučena doula s svojim delom nekoliko omiliti negativen vpliv sodobnih praks v porodnišnicah. Doula se osredotoča na 4 različne vidike podpore:

Telesna podpora

Med porodom je rojevajoči ženski zelo težko najti udobje in vsaka majhna stvar šteje. Doula skrbi za to, da ima rojevajoča ženska na voljo čim bolj prijeten prostor, da ne omaga ter da kar najbolje obvladuje intenziteto popadkov. To počne tako, da:

 • Skrbi za slabo osvetljenost prostora ter odsotnost neprijetnih zvokov in vonjav
 • Ponuja ženski hrano in pijačo
 • Ji pomaga do stranišča
 • Jo spodbuja k tuširanju, saj voda sprošča in zmanjša bolečino
 • Nudi masaže in prijeme, ki pozitivno vplivajo na sprostitev in obvladovanje bolečine
 • Pomaga z osebno nego, ki je tekom poroda ženski v breme, npr. spenjanjem las, mazanjem suhih ustnic, menjavo vložkov, slačenjem/oblačenjem,…
 • Spodbuja gibanje in iskanje porodnih položajev, ki ženski najbolj ustrezajo

Čustvena podpora

Nekateri izmed najpomembnejših dejavnikov, ki odločajo o zadovoljstvu para z njuno porodno izkušnjo, so občutek sprejetosti, pristna skrb za njuno dobrobit in občutek, da sta zmožna soočati se z izzivi poroda. Doula s svojim delom poskrbi za ta občutja, saj so poleg ohranjanja čudovitega spomina na izkušnjo poroda ključna tudi za sam potek poroda. Sproščena ženska, ki se dobro počuti in verjame v svojo zmožnost rojevanja, ima namreč boljše možnosti za porod brez zapletov. Doula nudi čustveno podporo na sledeče načine:

 • Prisotna je ves čas poroda
 • Par spodbuja, ju pohvali in usmerja
 • Paru jasno pokaže, da je njuna dobrobit zanjo prioriteta
 • Odziva se na njuna vprašanja, dvome in strahove
 • Sprejema njune želje in odločitve ter jima jih pomaga uresničiti
 •  Ženski pomaga osmisliti občutja, ki jih doživlja, jih zrcaliti in predstaviti na pozitiven način
 • Po porodu paru pomaga pri refleksiji in razumevanju dogodkov

Podpora pri informiranju

Znanje in ustrezne informacije so ključne pri zmožnosti sprejemanja informiranih odločitev. Doula za to skrbi že pred porodom, saj običajno par pripravi na porod. Tekom tega procesa jima razloži njune možnosti in se dobro spozna z njunimi željami ter potrebami. Pomaga jima poiskati ustrezne odgovore na njuna vprašanja. Med porodom skrbi za informiranje tako, da

 • Ju obvešča o poteku poroda
 • Jima sproti pove, kaj še prihaja, da zmanjša možnost negativnega presenečenja
 • Pomaga pri komunikaciji med parom in osebjem
 • Obrazloži medicinske postopke, ki sledijo ali so že v teku
 • Partnerju pomaga razumeti, kaj se dogaja z rojevajočo žensko
 • Predlaga različne tehnike za obvladovanje bolečine in napredovanje poroda

Zagovorništvo

Doula vedno stoji na strani rojevajočega para. Ne odgovarja zdravstvenim ustanovam, zdravstvenemu osebju ali komurkoli tretjemu, pač pa se osredotoča primarno na potrebe družin, ki si izberejo njeno podporo. To vključuje tudi zagovarjanje interesov in želja parov. Doula zagotavlja, da je par slišan:

 • Spodbuja par, da sprašujeta in izražata svojo izbiro
 • Paru zagotovi potreben čas ter zasebnost za pogovor, da se lahko odločita premišljeno
 • Podpira njune odločitve in jima jih pomaga uresničiti
 • Paru pomaga učinkoviteje komunicirati
 • Par opomni na medicinske posege, ki jih osebje morda dojema kot neizbežne in rutinske, da imata priložnost spraševati in odkloniti posamezen poseg
 • Skrbi za to, da par na vse posege informirano pristane, preden so izvedeni


Angelina Lopez Photography

Doula pogosto prične s parom delati že v zgodnji nosečnosti, kar je izvrstno izhodišče za vzpostavitev odnosa in dobro pripravo na porod ter starševstvo. Dandanes je nosečnica zasuta z različnimi informacijami in možnostmi, zato je včasih težko najti smisel in pravo pot med vsem balastom. Doula paru pomaga pridobiti informacije, ki so zanju pomembne, hkrati pa jima nudi vso razpoložljivo podporo med iskanjem prave poti za njuno družino. Pri tem svoja mnenja in prepričanja odrine na stran, saj spoštuje njuno pravico do samostojnega odločanja in edinstvenost njune življenjske poti, ki je drugačna od njene. Temelji  odnosa med doulo in parom so dostopnost, zanesljivost in prisotnost. Par se tako lahko zanese na svojo doulo, da bo vedno na voljo za vprašanja ali pogovor, kar vzpostavlja medsebojno zaupanje.

Doula na nosečnost gleda holistično, kar pomeni, da razume povezavo med telesnimi procesi, umom in čustvi. Tekom nosečnosti se zato paru posveča na vseh nivojih in jima pomaga najti informacije tudi izven dosega uradne medicine. Veliko je namreč starih modrosti, neinvazivnih metod ter naravnih preparatov, ki so se tekom razvoja porodništva preprosto izgubili ali pa morda sploh še niso našli svojega mesta v njem. Doula razume njihovo neprecenljivo vrednost in jih vključuje v svoje delo. Zato je doula uradni medicini izvrstna dopolnitev – pokriva namreč mnoga področja, ki so v porodništvu prezrta.    

Isabell Steinert Photography

Zlato pravilo doul je, da lahko doula pomaga vsakemu paru, ne glede na njuno zgodbo, odločitve in zdravstveno stanje. Zmotno je prepričanje, da si doulo izberejo le pari, ki si želijo povsem naravnega poroda. Prav vsi bodoči starši se soočajo z izzivi, pa čeprav zelo raznolikimi, zato lahko doula olajša prehod v starševstvo prav vsakemu paru. Porodno izkušnjo se da namreč vedno izboljšati, pa naj bo situacija še tako brezizhodna.

Doula med spremljanjem fiziološkega poroda varuje fiziologijo poroda – žensko pomirja, hrabri in spodbuja, saj je mirnost ključna za razvoj učinkovitih popadkov. Pomaga ji zavzeti položaj, ki ji v tistem trenutku najbolj ustreza, zaradi česar otroček lažje najde pot skozi porodni kanal. S pomočjo prostega gibanja in določenih prijemov ženski pomaga obvladovati bolečino. Partnerja vključuje v skrb za žensko in skupaj skrbita za njeno udobje ter dobro počutje. Z različnimi tehnikami pomaga ženski , da se sprosti in se porodnemu procesu prepusti – tako porod poteka bolj gladko in je krajši. Že samo s svojo prisotnostjo dobro vpliva na potek poroda in posledično zmanjša potrebo po posegih. Ženska in otrok sta ob prisotnosti doule varnejša in imata manjše tveganje za posledice po porodu.

Leilani Rogers

Pri ženskah, kjer porod zaradi zdravstvenega stanja ali odločitve ne gre po naravni poti, je doula lahko v veliko pomoč pri zmanjševanju tveganj. Sprožanje in pospeševanje poroda ženski sporočata, da ne zmore, da njeno telo ne zna. Doula ta negativen vpliv izravnava in pomaga ženski občutiti vsaj delen nadzor nad lastnim stanjem. Ker je umetne popadke praviloma težje prenašati, so doulini protibolečinski ukrepi še posebej uporabni.  V primeru, da se ženska težje spopada in se odloči za protibolečinska sredstva, ji doula pomaga z gibanjem, za kar osebje običajno nima časa. Če se pojavijo zapleti, doula paru pomaga razumeti, kaj se dogaja in ju spodbuja k produktivnemu pogovoru z osebjem. Pri prilagajanju na novonastalo situacijo pomaga tako, da paru omogoči čas in prostor, ki ga potrebujeta za umiritev, razmislek in pogovor.

Bjorna Hoen Photography

Če se zgodi, da se par odloči za carski rez ali pa je ta nujen, je doulina pomoč zelo dobrodošla. Carski rez namreč ni le eden, obstaja mnogo različic. Če je to le mogoče, lahko doula pripomore k izvedbi nežnega carskega reza, saj imajo mamina budnost v času posega, takojšnji stik z otročkom in kasnejše rezanje popkovine velik vpliv na navezovanje med mamo in otrokom ter na zdravje obeh. V operacijski sobi mamico pomirja, ji osmišlja dogajanje in ji poskuša rojstvo otročka narediti čarobno kljub strahu in nepoznanim občutkom. V času šivanja lahko doula poskrbi, da se otroček crklja na očetovih prsih in zato manj pogreša mamico. V celotnem procesu lahko naredi kakšno fotografijo, da starša kljub prilagojenemu načinu poroda dobita foto spomine nanj.

Birth is Beautiful by Ina

Mnogo izzivov se po prihodu novorojenčka šele prične. Pari v pričakovanju se v nosečnosti večinoma ukvarjajo le s porodom, saj se jim porod zdi izredno zahtevna naloga in se ga pogosto tudi bojijo. Ko pride novorojenček, je sprva vse rožnato in čudovito, potem pa se začnejo številna vprašanja o hranjenju, odvajanju, spanju, negi in razvoju tega drobcenega bitja. Starši se v tej zmešnjavi vsega novega radi obrnejo na svojo doulo. Ker se je odlično obnesla med nosečnostjo in porodom, ji zaupajo, da bo dala vse od sebe še naprej. Na zaupanju in spoštovanju temelječ odnos staršem nudi neprecenljivo oporo in možnost dodatnih informacij v primeru težav. Imeti nekoga, ki je vedno na voljo in ima ogromno znanja ter izkušenj je za novopečene starše izrednega pomena, kajti po porodu sta mamica in očka še posebej ranljiva  in dovzetna za neprimerne komentarje iz okolice, soljenje pameti in strašenje. Doula je tukaj, da vplive iz okolice ublaži in pomaga paru ohranjati zaupanje vase in svoje odločitve. Prav tako lahko doula pomaga tudi s povsem materialnimi izzivi – par po porodu namreč potrebuje počitek, zato je dobro, da vsaj delež gospodinjskih opravil, priprave hrane in skrbi za starejše otroke prevzame nekdo drug. Doula že v nosečnosti izpostavi to vprašanje in par spodbudi, da si poporodno življenje uredita z mislijo na počitek in čas za spoznavanje dojenčka, kar običajno pomeni večji angažma družine, prijateljev ali najete pomoči. Doula v poporodnem obdobju stremi k temu, da se mamica počuti negovano, preskrbljeno in predvsem zadovoljno.

Ashley Weeks Cart

Čeprav ima doula veliko znanj, veščin ter izkušenj na področju poroda, vseeno ni zdravstveni delavec. Zato nikoli:

 • Ne opravlja posegov, kot so vaginalni pregledi ali poslušanje plodovih utripov
 • Ne postavlja diagnoz in ne daje zdravniških nasvetov
 • Ne nadomesti partnerja ali zdravstvenega osebja
 • Ne odloča se namesto para
 • Ne napeljuje parov na odločitve, ki se njej zdijo najboljše
 • Ne zapušča para tekom poroda
 • Ne asistira zdravstvenemu osebju, saj je tam za žensko in njenega partnerja
 • Pri porodih na domu ne nadomešča porodne babice

Pregled znanstvene literature iz leta 20171 je združil 26 raziskav, ki so skupno vključevale dobrih 15.000 rojevajočih parov. Ugotovili so, da podpora doule tekom poroda:

 • Zmanjša tveganje za carski rez za 39%
 • Poveča možnost za spontan porod za 15%
 • Zmanjša potrebo po protibolečinskih sredstvih za 10%
 • Skrajša porod za povprečno 41 minut
 • Zmanjša tveganje za slabo stanje novorojenčka 5 minut po rojstvu za 38%
 • Zmanjša tveganje za nezadovoljstvo s porodno izkušnjo za 31%

Doula k varnejšemu porodu za mamico in otročka prispeva tako, da zmanjšuje strah, napetost in vznemirjenje. Ta stanja namreč povzročijo sproščanje stresnih hormonov, kot je npr. adrenalin, ti pa pri ženski zavirajo popadke in podaljšajo porod, pri otročku pa lahko povzročijo težave s srčnim utripom tekom poroda ter slabo stanje po porodu2, 3. Hkrati podpira fiziološko delovanje hormonov, zaradi katerih se porodni proces sploh lahko odvije. Sodobne intervencije v porodnišnicah, kot so npr. sprožanje poroda, pospeševanje poroda, protibolečinska sredstva, dodajanje antibiotikov in posegi v avtonomijo para delovanje hormonov zmotijo, kar za zdravje ženske in otroka pomeni dodatna tveganja, tako kratkoročna kot bolj trajna4.

Doulino delo tekom poroda nekateri priznavajo kot samostojno protibolečinsko sredstvo, ki pa za razliko od epiduralne anestezije in analgetikov nima tveganj, zato se kontinuirano spremstvo izkušene osebe ponekod omenja kot alternativo epiduralni anesteziji5. Raziskave namreč kažejo, da ima doula na ženskino občutenje bolečine,  spopadanje s porodom ter strah izreden vpliv tudi brez vzpostavljenega odnosa tekom nosečnosti. Hofmeyer in sodelavci6 so tako ženskam ob prihodu v porodnišnico naključno dodelili doulo in ugotovili, da:

 • So se ženske z doulo po svojem mnenju bolje spopadale s porodom (60% proti 24% v skupini brez doule)
 • So ženske z doulo ocenile svojo bolečino kot šibkejšo (26% proti 44,2%)
 • So ženske z doulo občutile manj strahu (28,2% proti 37,8%)
 • So ženske z doulo 6 tednov po porodu pogosteje polno dojile (51% proti 29%)
 • So ženske z doulo pri dojenju bolj poslušale otrokov ritem (81% proti 47%)
 • So ženske z doulo redkeje imele težave pri hranjenju otročka (16,2% proti 62,7%)
 • So ženske z doulo redkeje poročale, da se dete ne želi dojiti (0% proti 25,3%)
 • So ženske z doulo pogosteje rekle, da je bilo postati mama lahko (44,6% proti 10,7%)
 • So se ženske z doulo po svoji oceni bolje znašle z otročkom (90,5% proti 65,3%)

McGratha in kolege7 je zanimalo, če naključno dodeljena doula vpliva na stopnjo carskega reza. Ugotovili so, da je možnost za carski rez z doulo manjša (13,4% proti 25%) ter da so koristi doule pri sproženem porodu še mnogo večje, saj je imelo carski rez zgolj 12,5% žensk v skupini z doulo in kar 58,8% žensk v skupini brez doule. Prav vsi pari so po porodu delo doule ocenili pozitivno.

Ravangard8 in kolegi so šli v svoji raziskavi o koristih doul celo tako daleč, da so zapisali: Priporočamo povečano uporabo doul v porodnišnicah po vsej državi.

Little Wonders Photography

Partner

Vemo, da sta priprava na porod in porod sam velika preizkušnja za žensko, toda kaj pa bodoči oče? Raziskave9 kažejo, da moški za pozitivno izkušnjo s porodom najbolj potrebujejo dobro pripravo ter podporo. V veliki večini si namreč želijo svoji partnerki kar se da dobro pomagati, vendar jih rutina in posegi v porodnišnicah pogosto pahnejo v nemoč, nervozo, obup, strah in ranljivost. To v njih povzroči notranji konflikt, saj se čutijo dolžne zaščititi in poskrbeti za partnerko in otročka. Odgovornost, da partnerko tekom poroda samostojno podpirajo, je pogosto prevelika, saj tudi sami potrebujejo podporo.

Doula je zato ključnega pomena tudi za očeta. Tekom nosečnosti pomaga paru, da razišče svoje želje, da se kar najbolje informira in sprejme odločitve. Bodoči očka lahko z njeno pomočjo aktivno sodeluje pri kreaciji načrta in si razjasni nepoznane pojme. Med porodom doula očeta vključuje v skrb za žensko in mu pokaže, kako ji lahko pomaga. Opominja ga na partnerkine potrebe, ki jih sama ne zmore več izraziti, in mu pojasnjuje, kaj se dogaja v porodu in kaj morda še sledi. Pomaga mu razumeti, zakaj se njegova partnerka obnaša čudno, kot se ni še nikoli, in ga spodbuja, da se z njo poveže.

V primeru, da se par odloči, da oče pri porodu ne bo prisoten, je doula izrednega pomena, saj bo v porodnišnici za žensko edini znan obraz. Hkrati lahko partnerja obvešča o poteku poroda, saj rojevajoče ženske v aktivni fazi poroda tega pogosto niso zmožne.   

Babica

Babice v porodnišnicah delajo v izmenah in imajo poleg skrbi za rojevajočo žensko še mnogo drugih delovnih nalog. V Sloveniji je zaposlenih babic glede na število porodov veliko manj kot npr. v Angliji, kjer se zavzemajo za oskrbo ena na ena; ena babica spremlja en rojevajoči par ves čas poroda. Za primerjavo – pri nas ima porodnišnica s 6000 porodi letno zaposlenih 50 porodnih babic, v Angliji pa 300. Zato ni čudno, da raziskave ugotavljajo, da zmore babica podporo rojevajočim ženskam nuditi le v cca. 12% svojega delovnega časa. Vse ostalo pa je namenjeno izpolnjevanju dokumentacije, komunikaciji s sodelavci, skrbi za opremo in zaloge ter drugim aktivnostim, ki rojevajočemu paru ne koristijo. Hkrati ima babica v porodnišnici pogosto v oskrbi več kot eno žensko naenkrat, kar posvečen čas še dodatno zmanjša. Težava je tudi v hierarhični ureditvi porodne oskrbe – babice s tehnologijo in posegi poskušajo kontrolirati rojevajoče ženske10, porodničarji pa nadzorujejo njihovo delo. Tako nikomur ni dovoljeno delati po svoji najboljši vesti in v skladu z lastnimi vrednotami, zato je tudi parom odvzeta možnost rojevanja po njihovi meri. Pari se osebja pogosto bojijo in imajo občutek, da morajo ubogati, sodelovati… zavzamejo vlogo nebogljenega otroka, kar ranljivost zaradi porodnega procesa še dodatno ojača. Doula zmore na to dinamiko vplivati pozitivno, saj par že v nosečnosti pripravi na sprejemanje odločitev in postavljanje meja, hkrati pa jima pomaga razviti vero v lastne zmožnosti.

Porod na domu

Pri porodu na domu ima par svojo babico, ki se lahko zaradi drugačne oblike dela paru posveti v celoti. Vendar pa je doula tudi pri porodu na domu ključnega pomena. Babica mora ostati v svojem razumu, da je lahko pozorna na morebitne opozorilne znake ter da zmore potek poroda ves čas objektivno ocenjevati – to je njeno delo, zato je tam. Medtem pa doula lahko zaide v prostor rojevajoče ženske, v čustven prostor, kjer telo deluje samo od sebe in nagoni prevzamejo vajeti. V tem prostoru se doula z žensko in partnerjem poveže, začuti njune potrebe in jih naslavlja. Ne razmišlja z razumom, temveč čuti. Ker je čustveno vpletena, na porodni proces ne more gledati razumsko in to niti ni njena naloga. Po porodu doma ni snažilke, ki bi počistila porodno sobo, niti dostavljenih treh obrokov dnevno. Ni oddelčne sestre, ki bi pomagala z nego novorojenčka. Vrednost doule je zato v primeru poroda na domu tudi po porodu neprecenljiva. Mamica namreč kljub lepemu porodu potrebuje počitek, očka mora šele dobro dojeti, kaj se je zgodilo, starejši otroci pa imajo neskončno vprašanj. Doula staršem po porodu doma v prvih treh dneh, ki bi jih ženska z otročkom sicer preživela v porodnišnici, nudi svojo polno prisotnost. Zaveda se, kako občutljiv čas je to in kako poporodni hormoni vplivajo na mamino dojemanje sveta, zato z veseljem pojasnjuje, odgovarja, pomirja in spodbuja. Babica in doula se na porodu doma torej idealno dopolnjujeta.

Delo doule je edinstveno

Da se doula s partnerjem, babico ali kom tretjim ne more primerjati, je bilo podrobneje opisano leta 201011. Raziskava se je posvečala metodam, ki jih različni spremljevalci uporabljajo tekom poroda. Ugotovljeno je bilo, da babice, partnerji in doule pri čustveni podpori uporabljajo štiri osnovne  strategije; pojasnila, pohvalo, spodbujanje ter pomirjanje. Vendar pa so samo doule uporabljale še dodatnih pet strategij, ki so bolj kompleksne, kar odraža izkušnje številnih porodov, refleksijo, jasno razumevanje ženskinih potreb in globjo raven čustvene inteligence ter čustvenih veščin. Skupek teh lastnosti je lasten le doulam. Nič presenetljivega torej ni, da ima doula na potek poroda najbolj pozitiven vpliv. Prisotnost partnerja ali druge znane osebe potek poroda izboljša sama po sebi, doula pa zmore pozitivne vplive na porod še dodatno povečati.

Krista Evans Photography

Izbira ljudi, ki bodo del vajine porodne zgodbe, je pomemben proces. Z ničemer se ni potrebno sprijazniti, ker lahko najdeta posameznike, ki vama resnično ustrezajo. Spodaj je na voljo pdf z nekaj vprašanji, s katerimi si lahko pomagata, hkrati pa razmišljajta tudi o tem, kako se ob določeni osebi počutita. Sledita intuiciji, saj znanje in izkušnje niso vse. Kaj vama je pomembno, je povsem vajina stvar – morda vera, morda lastna izkušnja s porodom, morda bližina bivanja,… Možnosti je veliko in pri izbiri imata vso svobodo. Dober izbor je za vaju seveda izrednega pomena, veliko pa pomeni tudi vajini douli, saj ji je mnogo lažje delati s pari, s katerimi se res dobro ujame.

Pri procesu izbiranja je pomembno, da sta s potencialnimi doulami odkrita in iskrena. Povejta, če v kaj nista prepričana, vprašajta še kaj dodatnega in ko sprejmeta odločitev, obvestita vse vpletene. Doula vaju bo namreč imela v mislih in morda ne bo želela zapolniti termina, ker čaka na vaju. Doule so običajno čustveno zrele osebe in znajo na zavrnitev gledati pozitivno – par je našel nekoga, ki jima ustreza, hkrati pa je ona sama dobila priložnost, da v tistem terminu dela z drugimi, ki si bodo želeli prav njo. Če se vama slučajno zgodi, da naletita na neprimeren odziv, pa vama bo to le potrdilo, da sta se odločila prav.

Leilani Rogers

Tukaj je za prenos na voljo pdf z vprašanji in pripombami, ki vama lahko pomagajo pri izbiri doule. Pdf si lahko natisneš, saj je med vprašanji tudi prostor za zapiske. Seznam je seveda le priporočilo, vsekakor pa lahko določena vprašanja izpustita ali dodata nova. Potrebe in želje parov so zelo različne. Izberita osebo, ki bo vajine potrebe in želje znala najbolje nasloviti in ob kateri se bosta počutila povsem sproščeno.

Povzetek

Odločitev za doulo vodi v varnejši porod za oba, mamico in otročka. Odločitev za doulo vodi v boljšo informiranost, boljšo samozavest, sprejemanje informiranih odločitev ter zaupanje v lastne zmožnosti. Odločitev za doulo v poporodno obdobje vnese mnogo več miru, boljše prilagajanje na starševstvo in učinkovitejše soočanje z izzivi.
Raziskave so enotne – odločitev za doulo ima mnogo pozitivnih učinkov na fizično in mentalno zdravje obeh staršev ter otročka. 

Ne glede na to, kakšen porod si želita in kakšne sorte starša bosta, vama doula lahko pri tem pomaga. Karkoli se že zgodi, bo za vaju novo, čeprav morda to ne bo vajin prvi otrok. Presenečenj nikoli ne zmanjka, izzivi nam nepretrgoma stopajo na pot in pot v starševstvo je zahteven proces. Če bi vsak par v pričakovanju imel dostop do edinstvene podpore, ki jo nudi doula, bi bila ta pot mnogo lažja.

Lacy Barratt Photography
 1. BohrenMA,HofmeyrGJ, Sakala C, Fukuzawa RK, Cuthbert A. Continuous support for women during childbirth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 7. Art. No.: CD003766. DOI: 10.1002/14651858.CD003766.pub6.
 2. Lederman RP, Lederman E,Work BA, Jr, McCann DS. The relationship of maternal anxiety, plasma catecholamines, and plasma cortisol to progress in labor. American Journal of Obstetrics and Gynecology 1978;132(5):495–500.
 3. Lederman E, Lederman RP, Work BA Jr, McCann DS. Maternal psychological and physiologic correlates of fetalnewborn health status. American Journal of Obstetrics and Gynecology 1981;139(8):956–8.
 4. Buckley SJ. Hormonal Physiology of Childbearing: Evidence and Implications for Women, Babies, and Maternity Care. www.nationalpartnership.org/researchlibrary/maternal-health/hormonal-physiology-ofchildbearing. pdf (accessed prior to 17 June 2017).
 5. Dickinson JE, Paech MJ, McDonald SJ, Evans SF. The impact of intrapartum analgesia on labour and delivery outcomes in nulliparous women. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology 2002;42(1):59–66.
 6. Hofmeyr, G. J., Nikodem, V. C., Wolman, W. L., et al. (1991). “Companionship to modify the clinical birth environment: effects on progress and perceptions of labour, and breastfeeding.” BJOG 98(8): 756-764.
 7. McGrath, S. K. and Kennell, J. H. (2008). A randomized controlled trial of continuous labor support for middle-class couples: effect on Cesarean delivery rates. Birth 2008; 25:3.
 8. Ravangard, R., Basiri, A., Sajjadnia, Z., et al. (2017). Comparison of the Effects of Using Physiological Methods and Accompanying a Doula in Deliveries on Nulliparous Women’s Anxiety and Pain: A Case Study in Iran. The Health Care Manager, Vol. 00, No. 0, pp. 1-8.
 9. Johansson, M., Fenwick, J., & Premberg, A. (2015). “A meta-synthesis of fathers’ experiences of their partner’s labour and the birth of their baby.” Midwifery 31(1): 9-18.
 10. Gagnon, A. J., Waghorn, K. (1996). “Supportive care by maternity nurses: a work sampling study in an intrapartum unit.” Birth 23 (1): 1-6.
 11. Gilliland, A. L. (2010b). “After praise and encouragement: Emotional support strategies used by birth doulas in the USA and Canada.” Midwifery, 27(4): 525-31.