Poslanstvo Inštituta Umbilica

Moje ime je Špela in sem mnogo stvari – sem ženska, sem mama trem živim otrokom, sem žena in sem ustanoviteljica Inštituta Umbilica. Pri svojih 22-ih letih sem po rojstvu drugega otroka začutila, da je moje poslanstvo delovati na področju obporodne oskrbe, zato sem se pričela v tej smeri intenzivno izobraževati in pridobivati izkušnje preko dela. Izučila sem se za porodno doulo, svetovalko za dojenje, poporodno doulo ter svetovalko za nošenje otrok. Razvijala sem se v mnogo smeri in zaradi tega še toliko bolj očitno opazila prednosti in primanjkljaje v slovenski obporodni oskrbi, tako sistemski kot alternativni.

Iz teh opažanj so se razvile ideje in zrasla je želja, da pomagam te vrzeli zapreti. Že od nekdaj sem bila raziskovalne narave, zelo učljiva in radovedna. Znala sem si zapomniti odstotke, znala sem poljudno razložiti znanstvene izsledke in znala sem poiskati odgovor na vsako vprašanje. Vendar pa sem šele kasneje s pomočjo težkih življenjskih preizkušenj pričela negovati tudi drugo polovico svoje biti, ki je za kvalitetno delo v obporodnem prostoru prav tako pomembna, morda celo bolj pomembna. Spoznala sem, katera znanja in veščine so za obporodnega strokovnjaka daleč najbolj ključne, hkrati pa sem ugotovila, da je moje izhodišče idealno za prenos znanja na druge – tako pare v pričakovanju kot posameznike, ki si želijo delati z njimi.

Napočil je čas, da poleg skrbi za svojo družino in nadaljevanja uspešne dolgoletne prakse svojo energijo usmerim tudi v razvoj kvalitetnih in edinstvenih izobraževalnih materialov. Na ta način želim razširiti ključne vrednote, znanja, veščine in orodja ter s tem postati del rešitve.

*Spodaj so povezave, kjer si lahko preberete in ogledate moje 3 porodne zgodbe, ki so me soustvarile. Brez njih namreč ne bi skočila v neznano, ne bi odkrila svoje strasti do dela s pari v pričakovanju in ne bi našla svojega poguma, s katerim sem stopila na samostojno pot.


1. Prvi porod; zaznamovan s trmo in postavljanjem zase
2. Drugi porod; miren, valujoč, v znamenju vode
3. Tretji porod; z veliko lekcijo o zaupanju sebi, zaupanju vase