Orna Konig

Obred zapiranja kosti

Vse kulture na tem svetu imajo glede poporodnega obdobja svoja prepričanja, rituale in pregovore. Pri nas pogosto slišimo, da se 40 dni po porodu pod posteljo valja smrt. V drugih koncih sveta je podobno, le časovni okvir je malo drugačen – ponekod 4 tedne, spet drugje 6 tednov. Stare mame ženske spodbujajo, naj si po porodu nekaj časa ne umivajo las, naj tudi sredi julija nosijo nogavice in seveda pridejo zraven še priporočila glede obveznih ter prepovedanih živil.

Naša poporodna kultura se torej bolj kot ne vrti okrog besed – kaj bi ženska morala in česa absolutno ne sme – zato se marsikatera mamica v zmešnjavi podatkov in pogosto nasprotujočih si nasvetov počuti vedno bolj obremenjeno. Ni pa povsod tako. Nekatere kulture, predvsem azijske, južno-ameriške ter afriške ohranjajo stare običaje in prepričanja uspešneje od nas. Tam velja, da je ženska po porodu ranljiva in zato zanjo skrbi cela vas. Družina in sosedje jo hranijo z jedmi, ki vračajo telesu vitalnost in spodbujajo laktacijo, prav tako pa je deležna pogovorov, nege telesa in ritualov, kot je zapiranje kosti.

Ta krasen obred smo posameznice prinesle tudi v naše kraje. Vsaka ga izvaja na svoj način, zato obred zapiranja kosti ni vedno enak. Potek obreda je odvisen od izvajalke, predvsem od njenih znanj in zanimanj, pa tudi od časovnega in energijskega vložka, ki ga investira v svoje delo.

Namen obreda je mamici omogočiti nekaj časa zase, da se lahko v celoti sprosti. Tekom obreda lahko začuti in izlije vsa svoja čustva o porodu in materinstvu, brez da bi se bala obsojanja, saj je to njen prostor in ona v središču pozornosti. Početi ji ni treba prav nič, le prepustiti se mora negovanju.

1. Kopel za stopala in klepet

Najprej mamici privoščimo sproščujočo kopel za stopala, ki ji pomaga na poti do sprostitve. Pogovorimo se o njeni izkušnji poroda in materinstva, o izzivih in uspehih, žalosti in veselju, pravzaprav o celem vrtincu doživljanja, ki ga mame izkušamo na prehodu v materinstvo. Pomembno je, da izvajalka mamico sliši in začuti – njene potrebe, njene meje, njene želje. Tako se lahko potrudimo prilagoditi obred in ga naredimo bolj človeškega, individualiziranega.

2. Masaža trebuščka

Sledi nameščanje rebozo trakov na blazino, kjer bo mamica ležala. Ob nežni glasbi in prijetnem vzdušju se mamici zmasira trebušček s pomočjo dišečega olja. V primeru brazgotine po carskem rezu je masaža prilagojena negi brazgotine. Masaža je namenjena v prvi vrsti ugodju, vendar pa ima še nekaj krasnih stranskih učinkov – pospešeno izločanje toksinov, topljenje maščob, mehčanje vozlov, postavljanje organov nazaj na svoje mesto ter boljše krčenje kože. Veliko žensk po porodu ni zadovoljnih  s svojim trebuhom, zato je masaža pomemben del obreda, saj pripomore k sprejemanju trebuščka in čudeža, ki je zrasel v njem.

3. Tresenje

Tretji korak se iz mehkih tkiv preseli na kosti. Med porodom se medenica razširi in prilagodi otrokovemu prehodu skozi porodni kanal, za kar je potrebno zmehčanje vezi spredaj na sramni kosti in zadaj ob križnici. Mlade mamice se pogosto soočajo z bolečinami v teh dveh predelih in ključno je, da medenica po porodu spet zavzame svojo vlogo. K temu jo spodbudimo z nežnimi tresljaji s pomočjo rebozo traku.

4. Zapiranje kosti

Tekom četrtega koraka zapiramo kosti. Med nosečnostjo se ne razširi le medenica, pač pa se celotno okostje prilagodi dodatni teži in procesom v telesu – hrbtenica se upogne, spremeni se težišče in kosti v stopalu se razmaknejo, da lažje prenašajo dodatno težo ter nudijo stabilnost. Zapiramo šest glavnih predelov – glavo, ramena, trebuh, medenico, kolena in stopala. Vsakemu delu telesa namenimo svoj čas in pozitivne misli, da se zaceli. Na glavi se posvetimo refleksnim točkam, ob katerih se pogosto prebudijo intenzivna čustva, odpadejo bremena in telo postane težko. Mamico pustimo nekaj minut počivati in jo vodimo, da zares začuti svoje telo ter občutke v njem.

5. Zaključek

Za konec mamico spodbudimo, da se v svojem tempu vrne v sedanjost. Povabimo jo k skodelici skrbno izbranega zeliščnega čaja in okusnemu prigrizku. Prosimo jo, da z nami podeli svoja občutja v zvezi z obredom in ji damo priložnost, da pove, kar ji leži na duši. Zgodi se, da obred mamicam pomaga razrešiti telesne težave, kot so bolečine v medeničnem obroču. Zgodi se, da preko obreda razrešijo določena čustva, ki jih doživljajo v zvezi s sabo, novorojenčkom ali partnerjem in je morda o njih težko govoriti. Včasih na plan privrejo solze. Zaključek obreda je zato vsakič drugačen, narekuje pa ga mamica sama v skladu s svojimi potrebami in željami.

Najpogostejša vprašanja:

KOMU JE OBRED NAMENJEN?

Primeren je za vse ženske po porodu, pa čeprav je od njega minilo le nekaj tednov ali že več let.

KOLIKO ČASA OBRED OBIČAJNO TRAJA?

Celoten obred traja vsaj 3 ure, da se mamici lahko zares posvetimo in se nam nikamor ne mudi.

KJE SE OBRED IZVAJA?

Obred se največkrat izvaja na domu mamice, po dogovoru pa tudi drugje.

JE POTREBNO PRED OBREDOM KAJ PRIPRAVITI?

Pred prihodom mamica izpolni kratek vprašalnik, da spoznamo njene specifike in se izognemo nevšečnostim (npr. alergije, telesne posebnosti, ipd.). Sicer pa vse potrebno prinesemo s seboj in mamica v zvezi z obredom nima dela.

JE LAHKO OTROČEK PRISOTEN?

Obred je namenjen mamici, njenemu času zase, njenemu sproščanju in miru. Ob prisotnosti otročka je to težje zagotoviti. Svetuje se torej, da se obred odvija med otrokovim spanjem, če je prisoten, ali pa je tačas pri očetu oz. kom drugem. Če mamica pogosto doji, je vmes seveda možno narediti odmor in po podrtem kupčku nadaljujemo.

LAHKO OBRED MAMICI TUDI PODARIM?

Seveda. V kolikor bi želeli z njim obdariti žensko, ki jo poznate, je to izvrstno darilo, saj si večina mamic le s težavo vzame čas zase in je spodbuda zelo dobrodošla. Možen je nakup v obliki darilnega bona, za termin pa se potem mamica dogovori, ko si zaželi izkoristiti darilo.