Delavnica Najin porod, najina izbira

V Sloveniji je na voljo veliko odličnih programov, ki bodoče starše izobražujejo o normalnem poteku nosečnosti, poroda ter poporodnega obdobja, lajšanju porodnih bolečin, vseh možnosti, povezanih s porodom ter sodelovanju partnerja, da lahko svoji nosečnici kar najbolje pomaga. 

Vendar pa se v praksi pojavlja problem – bodoči starši pridobljenega znanja ne znajo uporabiti, skomunicirati z osebjem ter prenesti v svojo porodno zgodbo. Slovenski obporodni sistem namreč na celotno reproduktivno oskrbo še vedno gleda zelo medicinsko – mnogi postopki se izvedejo brez vednosti rojevajočega para, marsikateri poseg se predstavlja kot edino možnost, par ni informiran o vseh možnostih in njihovih prednostih ter tveganjih, pogosto pa je odnos osebja tudi povsem neprimeren; vključuje diskriminacijo na podlagi odločitev, ne upošteva individualnosti in osebnih preferenc, prav tako pa pari pričajo o siljenju in pritiskih v postopke, ki jih ne želijo. Slišati je celo zgodbe o žaljivih komentarjih tipa “a ko ste ga delali ste se tudi tako drli” in podobno. 

Vse to je v Sloveniji družben problem, saj ima osebje v porodnišnicah pogosto občutek, da je njihovo delo odločati se v imenu drugih, ranljivost rojevajočega para pa je zares enostavno izkoristiti s strašenjem, s katerim se doseže pristanek na posege, za katere se par pri polni informiranosti in spoštljivem odnosu sploh ne bi odločil. Na drugi strani so ženske naučene poslušati in ubogati avtoriteto, pri tem pa pozabljamo, da smo zase in svoje telo najvišja avtoriteta ravno mi sami.

Delavnica NAJIN POROD, NAJINA IZBIRA zapira to pomanjkanje s temami, kot so:

  • kaj določa zakon o pacientovih pravicah 
  • kakšna bi morala biti spoštljiva komunikacija s strani osebja
  • kako postaviti meje in jasno skomunicirati svoje želje ter pričakovanja
  • kako vprašati za pojasnila in obrazložitve
  • kako sprejemati odločitve, ki so za VAJU najboljše
  • kako se izogniti stisnjenosti v kot in ostati miren ter spoštljiv do osebja

Vse to bomo v treh urah odkrili s pomočjo scenarijev iz resničnega življenja, igranjem vlog in iskanjem rešitev. Vsaka delavnica bo posebej obravnavala tudi skrbi in vprašanja udeleženih parov, da boste lahko svoj porod pričakali samozavestno in opolnomočeno. Delavnica je primerna za vsak par; takega, ki želi carski rez, takega, ki želi porod z epiduralno, takega, ki si želi roditi povsem naravno, takega, ki ima doulo, takega, ki ima otročka v medenični vstavi, takega, ki si želi vaginalno roditi po predhodnem carskem rezu… posvetili se bomo prav vsem scenarijem, da doživita porod, kakršnega si želita. 

Delavnica poteka v Ljubljani, ob zadostnem povpraševanju pa se bo izvedla tudi v drugih krajih po Sloveniji. Minimalna udeležba je 5 parov, največja možna pa 10, saj se le tako lahko zagotovi kvaliteta dela in čas za individualna vprašanja. 

CENA DELAVNICE:

35 € / par

LOKACIJA:

Ljubljana, Zibelka življenja
Slovenčeva cesta 22
(ob zadostnem povpraševanju tudi drugje)

Če se vama zdi, da je ta delavnica prava za vaju, se prijavita na spodnji povezavi.

*Če poznate nosečnico, ki si delavnice ne more privoščiti, jo povabite k prijavi. Na vsakih 9 prijavljenih parov bo namreč na voljo brezplačna vstopnica za socialno ogrožene. V opombe prijavnice naj nosečnica zapiše, da se poteguje za brezplačno vstopnico.